Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na izložbi Judita 500 pogledajte i animirani film o životu Marka Marulića

Na izložbi Judita 500,  koja će uskoro biti postavljena u obnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici, pogledajte animirani film o životu Marka Marulića autora Dalibora Popoviča. Film je zamišljen kao kazališna predstava, odvija se na pozornici i prati život našeg Marula od rođenja, školovanja u Splitu, njegovog javnog i književnog djelovanja. Autor je na inovativan i duhovit način dočarao manje poznate i zanimljive dogodovštine iz Marulićeve biografije. Svaku odabranu Marulovu životnu dionicu u filmu je trebalo ispričati u dvadesetak sekundi bez govorne naracije, stoga upečatljivi vizualni efekti vjerodostojno prikazuju anegdote i biografske crtice Marka Marulića. Scenu određuju promjene kulisa i kratke gestikulacije „glumaca“ s određenom dozom humora.

Autor animacije ističe kako je život Marka Marulića sam po sebi  inspirativna tema te kako je prilikom rada na animaciji bilo potrebno osloniti se na znanstvena i stručna saznanja koja pomažu oživjeti  povijesnu osobu. Popovič navodi kako mu je prilikom izrade animacije bio poseban užitak družiti se u mislima s velikim Marulićem.

Animacija je oplemenjena s dva uglazbljena talijanska soneta Marka Marulića koju su izveli talijanski glazbeni duo Simone Sorini Syerenarum.

Autor animacije posebno ističe: „Niti jedna životinja nije mučena ili ubijena tijekom snimanja, a zašto to kažem, dođite i provjerite na izložbi.“