Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Info

Adresa

Stara gradska vijećnica
Narodni trg, 21000, Split
tel: +385 21 310 168
e-mail: maja.munivrana@split.hr

Radno vrijeme

ponedjeljak — petak:
10  — 14 h
17 — 20 h

subota — nedjelja
10 — 14 h

Blagdanima zatvoreno.

Ulaznice

Ulaz slobodan.

 

O projektu

Naziv projekta: Palača života - grad mijena / Palace of Life - City of Changes – Integrirani program razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom

Nositelj projekta: Grad Split

Partneri u projektu: Muzej grada Splita, Turistička zajednica grada Splita

Kratki opis projekta, ciljevi i očekivani rezultati:

Projekt Palača života - grad mijena temeljen na obnovi, valorizaciji, prezentaciji i unaprjeđenju upravljanja UNESCO-ovim lokalitetom Stare gradske jezgre (SGJ) s Dioklecijanovom palačom te pojedinačno zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara – kroz konzervatorsko-restauratorske i građevinske zahvate, interpretaciju, prezentaciju, poboljšanje pristupačnosti, edukaciju, održivo upravljanje posjetiteljima, marketing, kao i uvođenje primjerenih turističkih i ugostiteljskih sadržaja,  doprinijet će razvoju nove, disperzirane posjetiteljske infrastrukture te rasterećenju najopterećenijih lokaliteta SGJ. Projekt će ujedno doprinijeti povećanju posjetitelja atrakcijama kulturne baštine, a posljedično i razvoju Splita kao cjelogodišnje turističke destinacije.

Realizacijom aktivnosti planiranih projektom osigurava se jedinstvena kulturna i kulturno-turistička ponuda koja bi sadržavala nove kulturno-turističke proizvode utemeljene na autentičnosti, stručnoj i kreativnoj interpretaciji kulturne baštine, koji bi se posjetiteljima približili korištenjem suvremenih modela prezentacije i doživljaja kroz različita osjetila. Lokaliteti obuhvaćeni projektom većim dijelom nisu do sada prezentirani javnosti (Jugoistočna kula i pristup srednjovjekovnom ophodu na istočnom zidu Dioklecijanove palače), a nije prezentiran ni razvoj i značaj stare gradske jezgre i Palače. Muzej grada Splita je nepristupačan osobama s invaliditetom, kao i Stara gradska vijećnica, koja dosad nije bila valorizirana kao građevina i mjesto značajnih događaja u povijesti grada.

Lokaliteti uključeni u projekt: Stara gradska vijećnica, prizemlje Muzeja grada Splita, Jugoistočna kula Dioklecijanove palače sa zgradom u Lukačićevoj 5 te južna dio istočnog zida Dioklecijanove palače.

Zaštita, obnova, opremanje i prezentacija Stare gradske vijećnice jedna je od ključnih aktivnosti projekta u sklopu koje je izrađena i ova web stranica.

Ukupna vrijednost projekta: 25.421.397,75 kn

Iznos EU sufinanciranja (bespovratna sredstva): 18.225.974,54 kn

Razdoblje provedbe projekta: 07.12.2018. – 07.05.2023.

Kontakt osoba za više informacija: Radojka Tomašević, radojka.tomasevic@split.hr